Tuesday, November 3, 2009

Yang Gelap...lawannya Cahaya.

Bismillahirrahmanirrahim..

Iman turun naik.... mcm graf sinus or cosinus... selepas turun, insyaAllah ada harapan utk naik kembali berbekalkan hidayah dari Allah...

Namun, ketika kita berada di 'trough' (i.e between the peaks = depression of iman) phase...sejauh mana kekuatan kita utk bergerak naik semula? Di saat itu, emosi sudah pasti membelenggu diri, sehingga kita semakin hanyut dlm 'viscous cycle'... mula2 kita rasa down, pastu inferior..then, kte rasa lemah sgt smpi takde semangat langsung utk improve diri supaya graf naik kembali....n the cycle will continue IF kte tak keluar dari cycle tu...

Mcm mana nk keluar dari cycle yg 'melemaskan' ini? Allah dah bg jawapanNya dalam AlQuran;
Surah Al Isra' 17:81

"Dan katakanlah; KEBENARAN telah datang dan yg batil telah lenyap.' Sungguh yg batil itu PASTI lenyap."


Jadi utk keluar dari depression of iman adalah dengan membuat banyak kebaikan supaya dapat melenyapkan kejahatan yg ada.... sekiranya kita terus hanyut dengan rasa lemah dan tidak berusaha utk memperbaiki diri secepat mungkin...sudah pasti kte tidak dpt bangkit kembali...

Namun, jika kita melawan emosi kita yg dihantui nafsu dan syaitan, dan segera menyesarkan segala kejahatan yg membelenggu diri dengan kebaikan, insyaAllah 'yg batil itu Pasti lenyap'..

Dan gunakanlah senjata kita utk pertahankn diri di saat yg kritikal ini i.e dgn berdoa;
Surah Al An'am 6:43

"Tetapi mengapa mereka tidak memohon (kepada Allah) dgn kerendahan hati ketika siksaan Kami menimpa mereka? Bahkan hati mereka telah menjadi keras dan syaitan pun menjadikan terasa indah bagi mereka apa yg selalu mereka kerjakan"


Sekiranya kita berada di 'trough' phase, bersegeralah utk keluar darinya kerana sekiranya hati tidak terisi dengan iman dan taqwa, sudah pastinya ia akan terisi dengan jahiliyyah..hanya antara dua...jika bukan gelap, maka cahayalah..jika bukan cahaya, maka gelaplah...

na'uzu billah min zalik...

Ya Allah tunjukkanlah kpd kami yg benar sbg benar, dan dekatkanlah kami kepadanya...
Dan ya Allah..Kau tunjukkanlah kami yg batil sbg batil, dan kuatkanlah kami utk menjauhinya...


Amin...

No comments:

Post a Comment